Jeigu mėgstate pasisukioti virtuvėje, puikiai suprantate, kad maisto gaminimas neatsiejamas nuo tinkamų ir kokybiškų peilių. Peiliai apskritai yra būtinas virtuvės atributas. Na, o bandydami išsirinkti virtuvės peilius pastebime, kad jų įvairovė yra išties didelė. Žinoma, ne kiekvieniems namams būtini visų rūšių peiliai, jų pasirinkimas labai priklauso ir nuo jūsų gaminimo įpročių.
Tad kaip išsirinkti tinkamiausius ir kokybiškiausius peilius būtent jūsų virtuvei, į ką atsižvelgti ir kaip prižiūrėti, kad peiliai ilgai ir sėkmingai tarnautų?
Pagrindiniai peilių tipai
Pirmiausia apžvelkime populiariausius peilių tipus – šių tipų dažniausiai prisireikia virtuvėje. Jie pasižymi skirtingomis savybėmis, tad panagrinėkime, koks peilis kam labiausiai tinka.
Universalusis peilis. Nepatikėsite, bet iš tiesų virtuvėje gali pakakti tik vieno peilio, ypač tuo atveju, jei daug negaminate. Toks universalus peilis padės atlikti visus pagrindinius darbus. Tad kaip jis turėtų atrodyti? Šis peilis turėtų būti vidutinio dydžio, nei per didelis, nei per mažas, nei labai ilgas, nei trumpas. Su juo galima nudirbti tikrai nemažai darbų, visgi ne visus juos su vieninteliu peiliu atlikti bus patogu. Todėl tam, kad darbai virtuvėje darbai eitųsi lengviau, reikia dar bent keleto peilių.
Šefo peilis. Tai labai svarbus virtuvės pagalbininkas, vienas svarbiausių peilių virtuvėje. Su patogiu šefo peiliu galima pjaustyti vos ne viską. Šis peilis gali greitai ir veiksmingai perpjauti iš esmės visus produktus. Šefo peilių gali būti įvairių rūšių, bet dažniausiai šių peilių ašmenys būna trikampio formos, kiek išlenktos, jų ilgis siekia nuo 20 iki 30 centimetrų. Ašmenys iš abiejų geležtės šonų gana aštriu kampu nusmailinti.
Peilio forma sukurta taip, kad būtų patogu atlikti pakartotinį smulkinimo judesį. Atskiros šefo peilio dalys atlieka skirtingas funkcijas. Arčiau rankenos esanti ašmenų dalis puikiai pjauna storus mėsos gabalus, kietesnes, tvirtesnes daržoves ir vaisius. Priekinė nusmailinta ašmenų dalis labai tinkama smulkesniems, kruopštesniems darbams, pavyzdžiui, riebalų apipjaustymui. Centrinė dalis susidoroja su likusiais pjaustymo darbais, na, o geležtės plokštuma galima traiškyti česnako skilteles ir panašius dalykus. Šefo peiliai paprastai gaminami iš nerūdijančio plieno.
Skutimui ir lupimui skirtas peilis. Tai mažas peilis, kurio pagrindinė paskirtis – skusti, lupti ir nuvalyti daržoves, bulves bei vaisius. Su šiuo peiliu taip pat galima smulkinti daržoves ir vaisius. Paprastai tokio peilio ašmenų ilgis yra iki dešimties centimetrų ilgio. Svarbiausia, kad šis peilis būtų išties aštrus – tada jis veiksmingai atliks savo darbą.
Dantytas peilis duonai raikyti. Su šiuo peiliu ne tik sėkmingai supjaustysite bet kokius duonos gaminius, bet jis taip pat puikiausiai pasitarnaus daržovių, vaisių ar sūrio pjaustymui. Su dantytu peiliu pavyks gerai supjaustyti netgi kepsnius ir kitokią keptą mėsą.
Esminis duonos raikymo peilio skiriamasis ženklas yra jo dantyti ašmenys. Būtent ši savybė leidžia peiliui be vargo riekti tiek minkštesnius produktus jų nesutrinant, taip pat tokius, kurių paviršius kietesnis, traškesnis, o vidus – minkštas. Todėl duonos raikymo peiliai šauniai įveikia kietą ir traškią plutą. Šių peilių ašmenų ilgis paprastai būna apie 20 centimetrų, bet gali siekti ir 30 centimetrų.
Tiesa, dantyti peiliai pasižymi šiokiu tokiu keblumu: juos pagaląsti yra sudėtinga. Kai toks peilis atšimpa, paprastai nelieka nieko kito kaip tik jį išmesti, jei nenorite nešti galandinimo paslaugas teikiantiems profesionalams. Tad šią savybę reikia turėti omenyje ir todėl verčiau nesirinkti labai brangaus dantyto peilio.
Tradicinis japoniškas peilis. Šis japoniškas peilis, vadinamas „santoku“, yra tinkamas pjaustymui, smulkinimui ir kapojimui. Peilio ašmenų ilgis – maždaug nuo 13 iki 20 centimetrų. Šiuo kapoklę truputį primenančiu peiliu paprastai pjaustoma žuvis, mėsa ir daržovės. Dėl peilio formos gerokai patogiau kapoti, o ne pjaustyti slystančiais judesiais. „Santoku“ peiliai dažnai būna su specialiais įdubimais – išpjaustyta ašmenų briauna. Šie įdubimai skirti tam, kad pjaustomas maistas nepriliptų prie peilio. Tokiu būdu daug lengviau itin plonai supjaustyti tam tikrus produktus, pavyzdžiui, žuvį.
Kaip teisingai pasirinkti peilį?
Peilius geriausia pirkti ne internetu, o parduotuvėje, kad turėtumėte galimybę įsitikinti, ar peilis yra patogus rankai. Geriau rinktis peilius kuo paprastesne rankena – taip bus lengviau ne tik jais naudotis, bet ir prižiūrėti. Gausiai dekoruota, nelygaus paviršiaus, taip pat iš atskirų dalių suklijuota rankena – ne pats geriausias variantas. Geras pasirinkimas yra peiliai neslystančia rankena – tai padės išvengti galimų incidentų. Be to, įsigyjant peilius, reikėtų neužmiršti pasirūpinti ir geru galąstuvu bei specialiu šlifavimo įrankiu.
Kaip prižiūrėti peilius?
Tinkamai prižiūrimi virtuvės peiliai tarnaus ilgai. Labai svarbu juos laiku pagaląsti specialiu galąstuvu bent kelis kartus per metus. Jei patiems to daryti nesinori arba atrodo pernelyg sudėtinga, galima kreiptis į specialistus. Taip pat reikėtų peilį pašlifuoti pasitelkiant specialų tam skirtą šlifavimo įrankį. Idealu būtų tą padaryti prieš kiekvieną rimtesnį maisto gaminimą.
Venkite pjaustyti ant tam nepritaikytų paviršių, pavyzdžiui, lėkštės. Pjaustyti reikia ant tam skirtos lentelės, geriausia – medinės.
Plauti peilius reikėtų tik rankomis – indų plovikliu ir šiltu vandeniu. Plovimas indaplovėje peiliams kenkia, joje plaunami peiliai greitai atbunka, todėl to reikėtų kaip įmanoma vengti. Indų ploviklis prie peilių bukimo neprisideda. Kitas svarbus aspektas – peilių nusausinimas. Išplovus peilius reikėtų juos iš karto nusausinti, kad neimtų rūdyti.
Labai svarbu peilius tinkamai laikyti. Jie turėtų kuo mažiau liestis su kitais įrankiais, indais ir paviršiais – tada peiliai tarnauja ilgiau. Todėl patariama peilių kartu su kitais įrankiais nesumesti į stalčių (tas pats taikoma ir juos plaunant – nereikėtų sumesti į kriauklę drauge su kitais įrankiais ir indais). Jei visgi peiliai laikomi stalčiuje, reikėtų juos sudėti į specialius dėklus. Na, o geriausia peilius laikyti specialiame peilių stove arba įsigyti tam skirtą prie sienos tvirtinamą magnetinį laikiklį.