Gyvenimas bute neabejotinai turi privalumų ir kai kuriais atžvilgiais gali būti išties pranašesnis už gyvenimą name. Visgi butų gyventojai sodininkauti ir daržininkauti galimybės paprastai neturi, ypač jei gyvena mieste ir dar neturi balkono, kurį būtų galima paversti darželiu.
Tačiau dievinantiems žalumą ir besižavintiems galimybe užsiauginti savų gėrybių, bet gyvenantiems kukliame bute nusiminti tikrai nereikia. Jūs tikrai galite užsiauginti savų daržovių ir žolelių, ir tam visai nebūtina įsigyti sklypą ar sodybą. Nereikia ir ypatingos daržininkystės patirties ar įmantrios įrangos. Viskas, ko prireiks – palangė (ar kelios), šiek tiek noro, pastangų ir žinių, na, dar vazonų ar lovelių ir trupučio žemės. O tada net ir bute jus galės džiuginti pačių užsiaugintos gėrybės. Tokiu būdu ne tik turėsite šviežių žolelių ar netgi ir daržovių, bet ir galėsite mėgautis jų augimo procesu. Be to, tai gali būti šaunus edukacinis užsiėmimas vaikams.
Pradėti palangės daržininkystę pamažu galima pačioje pavasario pradžioje ar netgi dar anksčiau – maždaug vasario viduryje. Apžiūrėkite turimą plotą: naminiam daržui geriausiai tiks saulėta, pakankamai šilta palangė, geriau, jei ji apsaugota nuo skersvėjų. Jeigu palangė labai siaura, galbūt išeitis būtų keletas pakabinamų vazonėlių arba nedidelė lentyna šviesioje, šiltoje vietoje?
Tada apsirūpinkite palangės dydžiui pritaikytais vazonais (geriausias pasirinkimas – moliniai arba keramikiniai) ar loveliais (tai gali būti ir paprastos medinės dėžės ar dėžutės), substratu (geriausiai tinka purus ir lengvas, galite rinktis skirtą specialiai daržovėms arba prieskoniniams augalams), specialiais drenažo akmenukais (ypač jei vazonai be skylutės) ir, žinoma, norimų daržovių ar prieskoninių žolelių sėklomis.
Kai kuriais atvejais galima įsigyti daigų arba pamėginti tiesiog į vazoną ar lovelį pasodinti prekybos centro daržovių skyriuje įsigytą prieskoninių žolelių vazoniuką. Priklausomai nuo būsimų augintinių pasirinkimo, kartais gali tekti pradėti nuo daigų išsiauginimo, bet yra daugybė variantų, kuriuos galima sėti tiesiai į norimą vazonėlį.
Tad aptarkime, ką galima auginti ant mažuoju namų darželiu virtusios palangės ir kokio derliaus galima tikėtis. Pradėkime nuo visiškai paprastų variantų, o vėliau apžvelgsime ir kiek sudėtingesnius.
Svogūnų laiškai
Tai visiška palangės darželio klasika ir nuostabieji pavasario pranašai. Šiuo atveju nereikės ir sėklų – užteks tik prasukti pro virtuvę ir pasiimti svogūnų. Tiesa, jei norite greitesnio ir gausesnio derliaus, geriau rinktis specialiai sodinimui skirtus svogūnus. Bet iš esmės puikiausiai tiks ir paprasti svogūnai, galima sodinti ir raudonuosius svogūnus, tik visais atvejais atkreipkite dėmesį, ar svogūnų galvutės yra nepažeistos, mat tada jos gali paprasčiausiai supūti.
Svogūnus reikėtų sodinti kelių centimetrų gylyje taip, kad maždaug du trečdaliai jų galvučių būtų po žeme, o likęs trečdalis – virš žemės. Jei naudojate paprastus svogūnus, jų viršūnėles galima vos vos nupjauti. Svogūnus sodinkite tankiai, vieną prie kito. Svogūnams tiks ir negilus vazonas ar kitoks sodinimui tinkamas indas. Tik pasodintus svogūnus, jeigu yra galimybė, geriau palaikyti šiltoje ir tamsioje vietoje, o kai prasikala – perkelti ant palangės. Bet jei ir iš karto dėsite ant palangės, viskas bus gerai. Svogūnų laiškai pasirodo ne iš karto, bet prasikalę auga tikrai labai greitai – netrukus turėsite šviežių ir skanių svogūnų laiškų.
Auginti svogūnų laiškus labai paprasta, tik būtina atkreipti dėmesį į kelis aspektus. Visų pirma, norint, kad svogūnų laiškai būtų išties skanūs, maistingi, neišblukę, tvirti, juos reikia auginti šviesioje vietoje. Be to, labai svarbu palaikyti tinkamą drėgmę. Laistyti reiktų dažnai ir po truputį, kad neimtų pūti. Geriausia laistymui panaudoti vandens purškiklį.
Svogūnų laiškai maistine prasme yra itin vertingas derlius: juose yra karotino, vitamino C, kalio, fosforo, magnio, natrio, kalcio, geležies. Jie puikiai pritaikomi virtuvėje – tinka mėsos, žuvies patiekalams, salotoms, sriuboms, omletams, sumuštiniams, padažams, Azijos virtuvės valgiams ir kitiems patiekalams. Na, ir, žinoma, šaltibarščiams.
Jei dar nežinote, ar palangės daržininkavimas tikrai jums, svogūnų laiškai yra pats puikiausias variantas pasibandymui, mat juos užsiauginti galima ir be vazono ar substrato. Ko gero, šis senas būdas daugeliui gerai žinomas: prireiks tik stiklainio ir vandens. Iš pradžių stiklainyje vandens turi būti tiek, kad jis siektų patį svogūną. Na, o kai svogūnas jau išleidžia šaknis, pakanka, kad vanduo apsemtų maždaug trečdalį jų. Stiklainio šonus patariama užtamsinti, kad jame nesiveistų dumbliai ir šaknys geriau vystytųsi.
Kitos ataugančios daržovės
Iš šaknų, likučių ar auginių galima atauginti ne tik svogūną – tokių palangės daržininkystei puikiai tinkamų daržovių yra ir daugiau. Lygiai taip pat kaip svogūną galima auginti ir česnaką – jo skilteles tokiu pat principu, maždaug trečdalį paliekant išorėje, sukiškite į vazonėlį su dirvožemiu, pasirūpinkite šviesa ir tinkama drėgme, ir netrukus turėsite puikiu skoniu bei vertingomis maistinėmis savybėmis pasižyminčių česnakų laiškų.
Kitas puikus ir labai ekologiškas variantas – salotos. Nusipirkę salotų vazonėlyje ir jas suvalgę, likučio neišmeskite. Tiesa, būtų gerai dar palikti maždaug trijų centimetrų ilgio stiebelius. Jei reikia, galima truputi apkarpyti apdžiūvusias šakneles, ir tada pasodinti į vazoną ant palangės.
Galima pamėginti netgi suvalgius kinines salotas jų stiebkotį pamerkti į vandenį. Kai pradės lįsti šaknys ir nauji lapeliai, metas apsigyventi vazone. Tokiu principu galima atsiauginti ir daugiau daržovių. Bandant atsiauginti daržoves iš jų likučių svarbiausia nebijoti eksperimentuoti – rezultatas gali jus nustebinti!
Mikrožalumynai
Tai labai greitai sudygstantys ir augantys nedidukai nereiklūs augalai, pasižymintys vitaminų ir mikroelementų gausa, valgomi jauni ir be šaknų. Šių daigelių pasirinkimas išties įvairus: saulėgrąžos, žirniai, pipirnė, bazilikai, ridikėliai, porai, kopūstai, brokoliai, burokėliai ir kiti. Viename inde galima maišyti ir drauge auginti kelias mikrožalumynų rūšis. Auginant svarbu mikrožalumynus aprūpinti šviesa, tinkama drėgme ir šiluma. Mikrožalumynus geriausia auginti dirvožemyje, tačiau kai kurie jų sėkmingai sudygsta ir auga netgi ant į indą įtiesto sudrėkinto popierinio rankšluosčio ar vatos.
Prieskoninės žolelės
Krapai. Tai nepamainomas prieskonis, kurio galima nesunkiai užsiauginti ant palangės ir gardinti patiekalus šviežiais, kvapniais krapais. Krapus reikia sėti į vazonėlį su puria, kiek drėgna žeme. Kad sudygtų greičiau, krapų sėklas galima porą dienų pamirkyti kambario temperatūros vandenyje, bet tai nėra būtinas žingsnis. Sėjama negiliai. Sulapojusius ir sutvirtėjusius krapus jau galima skinti. Auginant krapus, svarbu juos gerai aprūpinti drėgme ir neleisti išdžiūti. Krapai taip pat labai mėgsta šviesą. Krapų lapeliai išties plačiai naudojami virtuvėje, o jų stiebelius galima panaudoti sultiniams ar raugiant agurkus.
Petražolės. Dar vienas populiarus prieskonis ir nereiklus augalas. Ant palangės labiau tinkamos auginti ne šakninės, o lapinės petražolės. Prieš sėjant petražolių sėklas irgi galima truputį pamirkyti – taip jos sudygs greičiau. Daiginant vazonėlį galima uždengti polietileno maišeliu ar plėvele ir laikyti tamsioje ir šiltoje vietoje, o jau sudygus įkurdinti ant šviesios palangės. Tokiu būdu daigeliai sudygs greičiau ir gausiau, bus tvirtesni. Bet jei nenorite papildomų procedūrų, to vėlgi daryti nebūtina – petražolės sėkmingai sudygs ir augs ir be šio „šiltnamio“ etapo. Tankiai sėti nereikėtų, išdygus galima truputį praretinti.
Skabyti patariama ne lapeliais, o po visą šakutę – taip petražolė sparčiau šakosis. Petražolės mėgsta drėgmę, žinoma, geriau auga šviesoje, tačiau nenunyks ir ne ant tokios saulėtos palangės.
Kalendra. Išskirtiniu skoniu ir kvapu pasižyminti prieskoninė žolelė, noriai auganti vazonėliuose ant palangės. Kaip ir petražoles, kalendras galima daiginti savadarbiame „šiltnamyje“. Kalendras būtina reguliariai laistyti ir aprūpinti šviesa.
Čiobreliai. Palyginti nelepus daugiametis augalas, vartojamas tiek kaip prieskonis, tiek kaip vaistažolė arbatoms. Čiobreliai mėgsta šviesą, bet išgyvens ir kiek tamsesnėje vietoje. O štai per didelės drėgmės čiobreliai nemėgsta, todėl laistyti juos reikia saikingai – kai žemė vazonėlyje visiškai išdžiūva. Čiobreliai taip pat mėgsta būti apipurškiami vandeniu.
Čiobrelius galima auginti iš sėklų arba daigų, galima netgi nusipirkus parduotuvėje prieskoninį čiobrelių vazonėlį ir jį apskabius pasisodinti namuose. Tiesa, kartais šie vazonėliai būna smarkiai pritręšti ir persodinimui nepritaikyti, todėl pasiseks ne visada, bet pamėginti verta.
Bazilikai. Tai itin kvapni vienmetė žolelė, iš kurios galima pasigaminti gardaus naminio pesto padažo. Bazilikai mėgsta saulę ir nepakenčia skersvėjų. Bazilikus taip pat galima sėti arba auginti iš daigelių ar parduotuvinio vazonėlio. Bazilikų galima išsiauginti ir iš į vandenį pamerktos ir sudaigintos baziliko šakelės – išleidusi šaknis, ji pasodinama į vazoną. Bazilikai geriausiai dera šiltoje vietoje. Bazilikų lapai išgarina daug drėgmės, todėl ir laistyti juos reikia dažnai.
Ant palangės taip pat galima auginti ir kitokius aromatingus prieskoninius augalus – rozmariną, šalaviją, dašius, raudonėlį, mėtas, melisas, mairūnus, laiškinius česnakus, netgi anyžius ar citrinžolę. Visų jų auginimo principas gana panašus. Pasėjus juos galima daiginti uždengus vazoną polietilenu, kaip jau ir minėta. Kartais žolelės stiebiasi į šviesą, todėl vertėtų vazonėlius ant palangės apsukti, perdėlioti, kad augalai augtų tolygiai ir simetriškai.
Daržovės
Salotos. Šių daržovių nesudėtingai galima užsiauginti ant palangės ne tik iš salotos likučio, kaip jau aptarėme, bet ir iš sėklų, kurios sėjamos maždaug centimetro gylyje. Salotos yra pakankamai nereiklios, greitai sudygsta ir duodą derlių. Sudygusias salotas galima truputį praretinti. Norint salotų turėti nuolat, reikia jų periodiškai pasėti papildomai – tokiu būdu vyks kaita.
Beje, taip galima užsiauginti ir špinatų, gražgarsčių, rūgštynių.
Pomidorai. Taip, pomidorų užsiauginti galima ne tik šiltnamyje, bet ir tiesiog ant palangės. Žinoma, geriausia rinktis mažaūgius ar netgi vadinamuosius nykštukinius vyšninius ar vynuoginius pomidorus. Tiesa, net ir tokiems pomidorams veikiausiai prireiks atramos – ilgo pagalio. Jei tokių neturite, jų galima įsigyti sodo reikmenų parduotuvėse.
Be to, kad pomidoras sėkmingai augtų, jam reikės didelio vazono. Juos galima daiginti iš sėklų arba tiesiog jau įsigyti daigų. Kitas itin svarbus dalykas – auginant ant palangės, tinkami tik patys apsidulkinantys hibridai. Paprastai ant sėklų pakelio būna nurodyta, kad pomidorai yra tinkami auginti vazonuose ar ant palangės.
Pomidorai labai mėgsta šviesą ir šilumą. Reikia stengtis jų neperlaistyti – geriausia laistyti rečiau ir gausiau. Pomidorams taip pat netiks ir drėgna patalpa, o štai skersvėjų jie nebijo.
Paprikos. Ant palangės galima sėkmingai užsiauginti netgi ir paprikų – augs tiek saldžiosios, tiek aitriosios. Žinoma, taip pat reikia rinktis hibridines paprikų rūšis, kurios apsidulkina pačios. Paprikoms reikia daug šviesos ir šilumos, svarbu vengti skersvėjų, reguliariai išpurenti žemę. Gali būti, kad pupelėms taip pat prireiks atramos.
Agurkai. Tikrai taip, ant palangės auginami agurkai – ne fantazija, o realybė. Suprantama, kaip ir pomidorų bei paprikų atveju, reikia rinktis savaime apsidulkinančias hibridines rūšis. Jei auginate iš sėklų, ant pakelio paprastai būna nurodoma, kad tai vazonams tinkama veislė. Atramų agurkams veikiausiai taip pat prisireiks, greičiausiai reikės juos ir pririšti. Agurkai labai mėgsta šviesą, šilumą ir drėgmę. Reikia stengtis, kad žemė vazone visą laiką būtų drėgna (bet ne šlapia).
Morkos. Šakniavaisių vazonuose auginti paprastai nerekomenduojama, bet morkas visgi galima laikyti išimtimi. Tiesa, ant palangės geriausia auginti minimorkas, kurios yra trumpos ir plonos, pakankamai greitai užauga. Be to, prireiks ir gilaus vazono ar lovelio, būtinai su drenažu (geriausia – su skylutėmis ir dar papildomais drenažo akmenukais). Morkoms reikia užtikrinti drėgmę ir jas dažnai laistyti. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad tiesioginių saulės spindulių morkos nemėgsta.