Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA
Kaip tinkamai prižiūrėti ištikimąją virtuvės pagalbininkę – indaplovę?

Indaplovė daugeliui mūsų yra nuostabi pagalbininkė, be kurios jau sudėtinga įsivaizduoti savo buitį. Šis įrenginys sutaupo mums išties daug laiko ir energijos ir padeda gerokai greičiau apsisukti virtuvėje. Tai jau seniai yra nebe prabanga, o paprasčiausia būtinybė. 

Visgi tam, kad indaplovė sklandžiai veiktų ir ilgai tarnautų, išvaduodama mus nuo didelės dalies buities rūpesčių, būtina ja rūpintis ir tinkamai prižiūrėti. Tad aptarkime pagrindinius principus ir taisykles, kurių reikėtų laikytis, jei norite, kad indaplovė nepridarytų problemų ir ilgai bei efektyviai darbuotųsi. 

Tinkamas indaplovės naudojimas

Pats pirmiausias ir svarbiausias dalykas, užtikrinantis ilgą ir sėkmingą indaplovės gyvavimą, yra tinkamas jos naudojimas, tad pradėti reikėtų nuo to.

Labai svarbu prieš sukraunant indus į plovyklę nukratyti stambesnius maisto likučius. Kruopščiai jų plauti ar valyti nereikia, tiesiog įsitikinkite, kad indai nėra aplipę stambiais maisto gabalais. Didesni maisto likučiai gali nusėsti ant indaplovės filtro ir galiausiai jį užkišti, be to, jie taip pat gali nusėsti ant kitų indaplovėje plaunamų indų, tad plovimą greičiausiai teks pakartoti. 

Po kiekvieno plovimo taip pat reikėtų nurinkti maisto liekanas nuo sietelio, mat užsibuvusios jos gali imti skleisti nemalonų kvapą, tad reguliariai jas išmetant galima išvengti tiek blogo kvapo, tiek kitų nemalonumų.

Geras sprendimas yra pavalgius indus iš karto krauti į indaplovę. Taip ne tik palaikysite tvarką virtuvėje, bet ir neleisite indams apdžiūti – jie bus išplaunami efektyviau. Žinoma, įsitikinkite, kad indus ir įrankius, kuriuos kraunate į indaplovę, tikrai galima joje plauti. 

Svarbu atkreipti dėmesį ir į indų sukrovimo tvarką. Į apačią kraukite didesnius ir sunkesnius indus. Indaplovės apačia taip pat tinkamiausia nešvariausiems, sunkiai išplaunamiems indams, mat šioje vietoje srovė paprastai būna stipriausia.

Puodelių ir stiklinių neužmirškite apversti, kad juose nesikauptų vanduo.

Stenkitės indaplovės pernelyg neperkrauti. Sugrūstoje indaplovėje tarp indų lieka maži tarpai, jie išsiplauna prastai, nešvarumai nusėda ant kitų indų ir indaplovės grotelių. Tad tiek indaplovė, tiek patys indai po tokio plovimo liks nešvarūs – taip tik prisidarysite daugiau darbo. Todėl nekaupkite nešvarių indų ir nelaukite, kol indaplovė taps perpildyta. Tai vėlgi prisidės ne tik prie indaplovės gerovės, bet ir prie bendros tvarkos virtuvėje palaikymo. 

Atkreipkite dėmesį į tai, kad indaplovės nereikia „taupyti“ ir geriausia ją naudoti reguliariai. Jeigu indaplovė ilgesnį laiką nenaudojama, ji gali pradėti kalkėti, prie dugno pridžiūva likę nešvarumai. 

Itin svarbu parinkti tinkamą plovimo režimą ir, žinoma, priemones. Būtinai rinkitės tik specialiai indaplovėms skirtas priemones. Indaplovei nepritaikytos plovimo priemonės gali pridaryti daug problemų ir netgi visiškai sugadinti indaplovę. 

Atsižvelkite į indaplovės pranešimus, nurodančius, kad jau reikalingas skalavimo skysčio ar druskos papildymas. Priminimai apie druskos ar skalavimo skysčio trūkumą yra tiek senesnėse, tiek naujesnėse indaplovėse. Speciali indaplovėms skirta druska naudojama vandens minkštinimui ir yra veiksminga kalkių nuosėdų prevencija. Kadangi vanduo paprastai būna kietas, speciali druska yra tiesiog būtina. 

Skalavimo skystis padeda geriau išplauti indus, užtikrina jų spindėjimą ir pagerina džiūvimą. Tai ypač aktualu plaunant taures ir kitokius stiklinius indus. Tiesa, pilant skystį į specialią jam skirtą talpą prie indaplovės tabletės skyrelio, reikia stengtis neperpildyti. 

Kai kurios indaplovių tabletės arba kapsulės gali būti dvejopo ar trejopo poveikio – tai reiškia, kad jos ne tik plauna, bet ir minkština vandenį bei indams suteikia spindesio. Tačiau net ir naudojant tokias priemones reikėtų neužmiršti ir specialios indaplovės druskos bei skalavimo skysčio. Taip yra todėl, kad indaplovėje indai plaunami ciklais, tad prireikus į visą plovimo procesą iš karto įtraukiamos ir papildomos priemonės.

Pasibaigus plovimui, geriausia indus iš indaplovės iškrauti pernelyg nedelsiant. Iškrovus indus nereikėtų visiškai uždaryti indaplovės durelių: reikėtų palikti dureles praviras ir leisti indaplovei visiškai išdžiūti. Kitu atveju vandens likučiai gali imti rūgti, atsirasti nemalonus kvapas ar net pelėsis. 

Papildomas indaplovės valymas 

Kaip ir daugumą virtuvės prietaisų, indaplovę reikia tinkamai ir reguliariai papildomai išvalyti. Todėl net ir tinkamai naudojant indaplovę bei nuolatos ja rūpinantis reikėtų neužmiršti ir specialios valymo procedūros, užtikrinančios indaplovės ilgaamžiškumą bei sėkmingą veikimą. Tokį valymą atlikti būtų gerai maždaug kas mėnesį arba kas apytikriai 30 plovimų. Jeigu indaplovė yra tvarkingai prižiūrima, toks valymas bus nesudėtingas ir tikrai ilgai neužtruks, na, o kitu atveju paplušėti teks šiek tiek smarkiau, bet valymo procedūrą atlikti tikrai verta. 

Generalinį indaplovės valymą pradėti galima nuo filtro. Filtras sulaiko stambesnius maisto likučius ir šiaip stambesnius nešvarumus, kad šie nepakliūtų į vamzdį ir jo neužkimštų. Indaplovės filtras yra pakankamai nedidelis, cilindro formos ir įmontuotas jos dugne. Norint išvalyti filtrą, reikia tiesiog pasukti jo viršų ir ištraukti. Tada po šilto tekančio vandens srove kruopščiai nuplaukite nešvarumus, jei reikia, galite naudoti kempinėlę ir truputį indų ploviklio.

Toliau reikėtų atlikti specialią valymo procedūrą: suberti, supilti ar įdėti į indaplovę tam skirtą priemonę, padedančią pašalinti riebalų ir kalkių likučius, pasirinkti aukščiausios temperatūros programą ir paleisti indaplovę. Reikia atkreipti dėmesį, kad jei indaplovė neturi specialios išsivalymo programos, į indaplovę išvalymo priemonę sudėti ar supilti reikia ne iš karto, o po maždaug pusvalandžio, kad priemonė nepasišalintų anksčiau. 

Tada ateina gumų ir durelių apvadų valymo eilė. Reikėtų pavalyti ir purkštukus, pro kuriuos įpurškiamas vanduo. Jei yra poreikis, kalkėmis ir maisto likučiais užterštas skylutes išvalyti galima dantų krapštukais. Neužmirškite ir įrankių krepšelio – išvalyti reikia ir jį. 

Toliau reikėtų pavalyti likusias indaplovės vietas, kurios dar nėra švarios. Šiam procesui galite pasitelkti šepetėlį ir šiek tiek indų ploviklio. Šepetėlis padės patogiai pasiekti ir nušveisti sunkiau pasiekiamas vietas. Jei indaplovė buvo kiek užleista ir jos valymo procesas buvo rimtesnis, vertėtų galiausiai dar kartą paleisti indaplovę, tik jau be jokių priemonių. Galiausiai ji bus švarutėlė!

Related Posts

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.