Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA
Viskas apie virtus kiaušinius: kaip paruošti, laikyti ir ką iš jų gaminti?

Kiaušiniai – populiarus, daugelio mėgstamas ir maistine verte pasižymintis produktas. Na, o virti kiaušiniai yra ne tokia ir reta įvairių patiekalų sudedamoji dalis, jie patys taip pat yra puikus pusryčių (ir ne tik) patiekalas.

Išsivirti kiaušinį, regis, teoriškai yra vienas paprasčiausių darbų gaminant maistą. Deja, realybė dažnai būna kiek kitokia: galutinis rezultatas – ne toks, kokio tikėjomės. Todėl vertėtų pasinaudoti vertingais išmėgintais kiaušinių virimo būdais ir gudrybėmis, kurie užtikrins, kad norimas rezultatas bus pasiektas. Tad aptarkime šiuos būdus, taip pat kitus su virtais kiaušiniais susijusius dalykus.

Kaip virti kiaušinius?

Iš esmės tinkamai išvirtą kiaušinį galima apibūdinti taip: jo baltymas yra tvirtas, bet ne „guminis“, o trynys – norimo skystumo, skystesnis ar kietesnis, bet kreminės konsistencijos. Nuo to, kokio kietumo pageidaujama, priklauso ir kiaušinių virimo trukmė. Tiesa, jai įtakos taip pat turi ir kiaušinių dydis.

Šaltas ar verdantis vanduo?

Tad kaip virti kiaušinius? Visų pirma, kiaušiniai turi būti kambario temperatūros – jokiu būdu ne ką tik iš šaldytuvo. Verdant kambario temperatūros kiaušinius, gerokai mažesnė tikimybė, kad jie įtrūks. Na, o jei užmiršote išimti kiaušinius iš šaldytuvo, juos truputį (apie minutę) palaikykite po šilto vandens srove.

Verdant kiaušinius dažnai kyla klausimas: ar dėti kiaušinius į verdantį vandenį, ar sudėti juos į puodą, užpilti vandeniu ir tik tada užvirti? Dėl šio dalyko nemažai diskutuojama, ir galima sakyti, kad virimo būdai yra du. Vieni rekomenduoja dėti kiaušinius į šaltą vandenį – sudėti juos į puodą ir užpilti šaltu vandeniu. Aiškinama, kad taip išvengiama kiaušinių pervirimo, kai trynys tampa itin sausas ir netgi žalsvas. Be to, teigiama, kad tokiu būdu kiaušiniai nesuskyla, kaip gali nutikti juos leidžiant į verdantį vandenį. Tad kiaušinius reikėtų sudėti į puodą vienu sluoksniu, užpilti vandeniu, kad virš kiaušinių būtų bent du centimetrai vandens, uždengti ir užvirti. Užvirus kaitrą reikia sumažinti. 

Na, o metodo, kai kiaušiniai dedami į verdantį vandenį, šalininkai teigia, kad taip verdant kiaušinius būna daug lengviau juos nulupti. Todėl rekomenduojama pirmiausia užvirti vandenį, tada šiek tiek sumažinti kaitrą. Svarbiausia kiaušinius į vandenį suleisti šaukštu, kad šie ant dugno nugultų vienu sluoksniu. Daryti tą reikia labai lėtai ir atsargiai, kad šie nesutrūktų, jokiu būdu kiaušinių į puodą nesumeskite. 

Iš esmės negalima išskirti kažkurio vieno būdo – geriausias variantas būtų išmėginti juos abu ir pasirinkti priimtinesnį.

Virimo trukmė 

Pasirinkus vieną iš aukščiau minėtų būdų, reikėtų į vandenį įberti žiupsnelį druskos ir nustatyti laikmatį. Kaip jau minėta, virimo trukmė priklauso nuo to, kokio minkštumo (ar kietumo) kiaušinių norėsite. 

Pirmiausia aptarkime virimo trukmę, kai pasirenkamas virimo būdas kiaušinius suleidžiant į verdantį vandenį. Jei didesnis kiaušinis verdamas nuo keturių iki penkių minučių, jo baltymas bus minkštas, o trynys – visiškai skystas. Toks variantas geriausiai tiks mėgstantiems labai skystus kiaušinius arba norintiems, kad kiaušinis būtų tarsi padažas – tarkime, į jį galima pamirkyti paskrudintos duonos gabalėlius. Perpjautą tokį kiaušinį galima dėti ir, tarkime, ant grikių ar skrebučio. 

Truputį ilgiau verdamus kiaušinius galima uždėti ant skrebučio, į sriubą ar tiesiog valgyti su majonezu, krienais arba kitokiais priedais, jie taip pat gali tikti ir mišrainei, jeigu mėgstate, kai joje esantys kiaušiniai būna minkštesni. Verdant kiaušinį šešias minutes, trynys taip pat bus skystas, o baltymas – šiek tiek „drebantis“, bet jau tvirtesnis. Jei kiaušinis verdamas septynias minutes, baltymas bus dar tvirtesnis, o trynys – tirštesnis, šiek tiek lipnus. Nuo aštuonių iki devynių minučių verdamo kiaušinio baltymas būna jau pakankamai tirštas, bet dar minkštas. 

Na, o verdant dešimt minučių gausime klasikinį kietai virtą kiaušinį su tvirtu baltymu ir pakankamai sutvirtėjusiu, tačiau vis dar kremišku tryniu. Tokius kiaušinius galima naudoti mišrainėms, gaminti įdarytus kiaušinius ar tiesiog valgyti su norimais priedais. 

Jeigu verdate mažesnius kiaušinius, nurodytą virimo trukmę reikėtų sutrumpinti maždaug 30 sekundžių, kad gautumėte trokštamą rezultatą. O jei kiaušiniai labai dideli, vertėtų pridėti 30 sekundžių. 

Išvirtus kiaušinius rekomenduojama iš karto panardinti į dubenį su labai šaltu vandeniu arba ledukais. Tokiu būdu išsyk sustabdomas virimo procesas, kiaušiniai šiek tiek pravėsta, be to, juos būna lengviau nulupti, išvengiama žalsvo trynio. Jeigu ketinate kiaušinius lupti ir gaminti, tarkime, mišrainę arba įdarytus kiaušinius, patariama šiek tiek suskaldyti lukštą ir palikti labai šaltame vandenyje maždaug valandai.

Jei verdama sudėjus kiaušinius į šaltą vandenį, po penkių minučių virimo baltymas bus minkštas, bet pakankamai sutvirtėjęs, o trynys – skystas, bet jau lipnus. Verdant šešias minutes, baltymas bus dar tvirtesnis, o trynys – minkštas, lipnus. Po septynių minučių jau iš esmės turėsite kietai virtą, bet vis dar kremišku tryniu kiaušinį. Norint kietai virtų kiaušinių, taip pat galima mėginti išjungti ugnį vandeniui užvirus ir jame palikti kiaušinius 12 minučių.

Kaip virti kiaušinius be lukšto?

Dar vienas kiaušinių gaminimo variantas yra be lukšto virti arba vadinamieji kiaušiniai marškinėliuose. Tam reikėtų rinktis kuo šviežesnius kiaušinius, jie taip pat turėtų būti kambario temperatūros. Mažesniame puode užvirkite nedaug vandens, o kiaušinį įmuškite į mažytį puodelį. Prieš tai dar galima jį įmušti į tankų sietelį, kad šiek tiek nuvarvėtų baltymas ir kiaušinio forma būtų dailesnė. Kai vanduo užvirs, kiek sumažinkite kaitrą ir įpilkite šlakelį acto bei įberkite žiupsnelį druskos.

Tada atsargiai įleiskite kiaušinį į vandenį. Kartais rekomenduojama vandenį prieš tai išsukti ir padaryti tarsi nedidelį sūkurį, bet šis būdas gali nepasiteisinti. Virti reikėtų apie 3,5–4 minutes, tada kiaušinis dideliu šaukštu išgriebiamas ir padedamas ant servetėlės, kad nuvarvėtų vanduo. Tokį kiaušinį galima dėti ant skrebučio, grikių, avižinės košės, į mėsainį, gaminti turkiškus arba Benedikto kiaušinius. 

Kiaušinių lupimo gudrybės 

Kepimui ar virimui be lukšto labai švieži kiaušiniai yra tiesiog tobulas pasirinkimas. O štai jei norite, kad išvirti kiaušiniai geriau luptųsi, rekomenduojama verčiau rinktis ne tokius šviežius kiaušinius – tarkime, jau pastovėjusius šaldytuve apie savaitę. 

Kaip jau minėta, lengviau lupasi kiaušiniai, kai jie sudedami virti į jau verdantį, o ne į šaltą vandenį. Jei virti kiaušiniai lupasi sunkiai, pirmiausia pamėginkite juos virti suleidžiant į verdantį vandenį.

Tiesa, netgi ir kitu būdu virtiems kiaušiniams gali pagelbėti taip pat jau minėta gudrybė: išvirtus kiaušinius nedelsiant perkelti į dubenį su labai šaltu vandeniu arba ledukais. Jei reikia, vandenį galima pakeisti, kad šis išliktų šaltas. Toks būdas ne tik palengvina kiaušinių lupimą, nes baltymas neprikimba prie lukšto, bet ir sustabdo kiaušinių virimo procesą: neleidžia jiems pervirti ir tapti kietesniems, nei norima, padeda išvengti „guminio“ baltymo ir žalsvu, itin kietu tapusio trynio bei aplink jį susiformuojančio tamsaus žiedo.

Jeigu gaminsite įdarytus kiaušinius, mišrainę ar kitką, kam reikia atvėsintų ir gražiai nuluptų kiaušinių, pamėginkite išvirusius kiaušinius iš karto sudėti į dubenį su ledukais ar lediniu vandeniu, o kiaušinių lukštus truputį suskaldyti. Kiaušinius taip reikėtų palikti maždaug valandai. 

Lupant kiaušinius, pirmiausia reikėtų juos padaužyti į kietą paviršių, geriausia pradėti nuo abiejų galų. Galima kiaušinius šiek tiek pavolioti, spaudžiant ranka. Nuluptus kiaušinius reikėtų nuplauti.

Kaip tinkamai laikyti virtus ir žalius kiaušinius?

Jei kiaušinių išsivirėte per daug ir jų liko, nieko baisaus – kietai virti kiaušiniai gali būti laikomi iki savaitės, nors geriausia būtų laikyti maždaug iki keturių dienų. Neluptus kiaušinius su lukštais reikėtų sudėti į dėžutę su dangteliu – ir lukštas, ir dangtelis neleis kiaušiniams prisigerti pašalinių kvapų.

Jeigu virtus kiaušinius jau nulupote, juos taip pat galima laikyti šaldytuve iki savaitės, tik geriausia būtų sudėti į sandarią dėžutę, kurioje įklotas drėgnas popierinis rankšluostis. Šį rankšluostį reikėtų keisti kasdien.

O štai dar nevirtus kiaušinius rekomenduojama laikyti gamintojo pakuotėje šaldytuve. Jų nereikėtų laikyti šaldytuvo durelėse, mat ten temperatūra pastoviai kinta.

Kiaušinių maistinė vertė ir nauda

Kiaušiniai – itin maistingas produktas, pasižymintis sudedamųjų dalių įvairove. Kiaušinių kaloringumas gali skirtis priklausomai nuo jų dydžio ir svyruoti nuo 50 kalorijų, jei tai mažas kiaušinis, iki 80 ir daugiau kalorijų, jei kiaušinis yra didelio arba labai didelio dydžio.

Kiaušiniuose gausu lengvai virškinamų baltymų, kuriuose yra amino rūgščių. Kiaušinio trynyje yra nesočiųjų riebiųjų rūgščių, taip pat kalcio, fosforo, geležies, cinko, vitaminų A (svarbus regėjimui), D (reikšmingas imuninės sistemos, žarnyno sveikatai, kaulams, dantims), E, B grupės vitaminų, reikalingų smegenų funkcijai palaikyti, užtikrinti nervinės veiklos stabilumą (B1, B2, B5, B7, B9 ir B12). Kiaušinio baltyme yra daug kalio, natrio, sieros, chloro. Kiaušiniuose taip pat yra monosočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių ir šiek tiek sočiųjų riebalų, antioksidantų luteino ir zeaksantino, kurie svarbūs regėjimui. 

Tad kiaušinių maistinė sudėtis yra išties įspūdinga. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad terminis kiaušinių apdorojimas (kepimas, virimas) padeda žymiai veiksmingiau pasisavinti juose esančius baltymus. Taip pat reikia pažymėti tai, kad minkščiau virtuose kiaušiniuose išlieka daugiau kalio ir seleno, o kietai virtuose kiaušiniuose kiek padidėja cholesterolio ir sočiųjų riebalų kiekis. Trumpesnis apdorojimas apskritai padeda išlaikyti daugiau maistinių kiaušinių savybių, o ilgai verdami (ilgiau negu 15 minučių) kiaušiniai jau praranda daug vertingųjų maistinių medžiagų ir tampa iš esmės nebenaudingi mūsų sveikatai.

Ką gaminti iš virtų kiaušinių?

Kiaušiniai – labai plačiai virtuvėje pritaikomas produktas. Daug skanėstų galima pagaminti ir iš virtų kiaušinių. Tad jei liko virtų kiaušinių, štai keletas idėjų, kaip juos panaudoti.

Kiaušinių mišrainės 

Vienas populiariausių ir paprasčiausių patiekalų yra kiaušinių mišrainės. Tokioms mišrainėms geriausiai tiks pusiau minkštai arba kietai virti kiaušiniai. Virtus kiaušinius reikėtų supjaustyti arba sutarkuoti ir sumaišyti su norimais priedais, kurių įvairovė išties plati. 

Tokios mišrainės padažui dažniausiai naudojamas majonezas, kurį taip pat galima visaip paįvairinti: dėti graikiško jogurto, garstyčių, krienų, citrinos sulčių, mėgstamų prieskonių, žolelių, česnako, netgi tokių pikantiškų priedų kaip ančiuviai, sezamų aliejus, sojų ar aštrus padažas. Gaivesnei mišrainei labiau tiks alyvuogių aliejus su citrinų sultimis arba trintas avokadas su jogurtu.

Rūgštelės mišrainei suteiks marinuoti agurkėliai arba kaparėliai, gaivumo – šviežias agurkas, paprika, ridikėliai, salierai, o traškumo – švieži, marinuoti ar džiovinti svogūnai. Nereikėtų užmiršti ir tokių klasikinių priedų kaip sūris, kumpis, vištiena, virta, rūkyta ar vytinta dešra, grybai, tunas, žirneliai, kukurūzai. Kiaušiniai su majonezu, tarkuotu sūriu ir česnaku – tai daugelio mėgstama tradicinė pikantiška mišrainė. Žinoma, be kiaušinių neapsieina ir žymioji baltoji mišrainė.

Kiaušinių mišraines galima valgyti ir vienas, o vientisesnės, kremiškesnės konsistencijos mišrainės puikiai tinka tepti ant skrebučio ar krekerio kaip užtepėlė. Vertingas patarimas: skrebutį su pikantiška mišraine nuostabiai išbaigia ir skonius sujungia pomidoro griežinėlis ir mėgstami žalumynai (krapai, petražolės). 

Įdaryti kiaušiniai

Įdaryti kiaušiniai – dar vienas šaunus kiaušinių panaudojimo būdas. Juos gaminant, kietai virtus kiaušinius reikia perpjauti per pusę, išimti trynius ir sumaišyti su padažu, kuriam vėlgi galima naudoti majonezą arba majonezą su priedais – garstyčiomis, krienais, graikišku jogurtu ir panašiai. Sveikuoliškam variantui tiks trintas avokadas su jogurtu. Įdedama norimų prieskonių, žalumynų, paskaninama papildomais produktais – smulkiai pjaustytu kumpiu, dešra, vištiena, grybais, paprika, kepintais ar šviežiais svogūnais, kepintomis morkomis, žirneliais, šprotais, tunu, rūkyta ar sūdyta lašiša. Galiausiai įdaras sudedamas į kiaušinių puseles.

Related Posts

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.