Maisto gaminimas gali būti ne toks ir paprastas procesas. Juk egzistuoja galybė ingredientų, prieskonių, gaminimo būdų – galimybių sugadinti patiekalą tikrai netrūksta. Galiausiai galite į stalą patiekti per aštrų, per sūrų, per saldų, per kartų, o užvis blogiausia – tokį prėską patiekalą, kad jūsų svečiai apskritai nesupras, ar valgo maistą, ar beskonę masę.
Laimei, maisto gaminimas yra lavinamas įgūdis. Be to, yra gudrybių, padedančių gerokai pataisyti situaciją, jei pastebite, kad reikalai krypsta blogyn. Esminis dalykas – nuolat ragauti gaminamą maistą: taip daug daugiau šansų išgelbėti patiekalą nei tada, kai jis jau ant stalo.
Universali patiekalo gelbėjimo taisyklė
Jeigu patiekalo skonių proporcijos išsibalansavo, lengviausias būdas atitaisyti padėtį yra pridėti daugiau kitų jau naudojamų ingredientų. Šliūkštelėjus daugiau vandens, sultinio, įmetus bulvių, morkų, kruopų ir panašiai skonis „apsilygins“. Žinoma, teks sudoroti didesnį kiekį, nei buvo numatyta, bet maistas bent jau bus valgomas.
Jeigu papildomų ingredientų neturite, gaminamam patiekalui šis būdas neatrodo tinkamiausias arba paprasčiausiai nenorite privirti katilo sriubos ar troškinio, galite išmėginti kitas gudrybes.
Kaip išgelbėti pernelyg aštrų patiekalą?
Tinkamą patiekalo aštrumą sureguliuoti būna ne taip paprasta, ypač gaminant didesniam kiekiui žmonių – juk aštrumo pajutimas gali smarkiai skirtis. Na, o gal tiesiog sudrebėjo ranka, ir įbėrėte per daug kajeno.
Panašiai kaip ir universalaus sprendimo atveju, pernelyg aštrų patiekalą gelbėti galima mėginti pridedant daugiau neutralių produktų, tarkime, ryžių, bulvių ar makaronų.
Kitas variantas – į patiekalą pridėti pieno produktų. Tai gali būti pienas, sviestas, jogurtas, grietinė, sūriai. Veiksmingos gali būti ir rūgštys, tarkime, actas arba citrusiniai vaisiai – jos padės subalansuoti patiekalo pH ir tokiu būdu apmalšins aštrumą.
Dar vienas būdas – pamėginti pridėti kažko saldaus (cukraus, medaus) arba riebaus (tahinio – sezamų pastos, žemės riešutų sviesto ar neutralaus skonio aliejaus). Tačiau tą daryti reikia atsargiai, mat pridėjus per daug riebalų patiekalas gali tapti nepakeliamai riebus, o per daug pasaldinus patiekalas, kuris neturėjo būti desertas, gali pavirsti saldumynu.
Kaip išgelbėti pernelyg saldų patiekalą?
Kai kuriems pikantiškiems patiekalams saldūs ingredientai būtini, visgi per daug saldaus produkto gali juos sugadinti. Jeigu matote, kad glazūros su ruduoju cukrumi sluoksnis jau tapo panašesnis į karamelės padažą, reikia imtis veiksmų.
Lygiai kaip saldumas gali „nugesinti“ aštrumą, šiek tiek aštrių prieskonių gali numalšinti saldumą. Svarbiausia – neprarasti budrumo ir nuolat ragauti, mat kitaip rizikuojate be galo saldumą taisyti aštrumu ir atvirkščiai, o svečiai vaišių taip ir nesulauks.
Pagelbėti gali ir rūgštūs bei kartūs ingredientai. Rūgščių produktų atveju viskas truputį paprasčiau. Šiek tiek citrinos ar žaliosios citrinos sulčių gali išgelbėti persaldintą patiekalą. Tačiau būtina žinoti, kad pagelbės ne visi citrusiniai vaisiai. Apelsinų sultys situaciją dar labiau apsunkins ir pridės saldumo.
Naudojant karčius ingredientus gali būti sudėtinga atitaikyti tinkamas produkto proporcijas. Tarkime, žali lapiniai kopūstai (kale) yra kartoki, bet jų prireiks labai daug. Galima pabandyti įdėti nesaldintos kakavos, tik tą daryti reikia labai atsargiai, nes padauginus rizikuojate pagaminti keisto šokoladinio skonio patiekalą.
Reikia atsiminti, kad, norint pataisyti per saldų patiekalą, negalima dėti druskos – druska tik išryškins cukraus skonį.
Kaip išgelbėti pernelyg sūrų patiekalą?
Druska tikrai paryškina ir pagerina patiekalų skonį. Tačiau persūdymas gali sugadinti net gurmaniškiausią patiekalą.
Jeigu gaminate patiekalą, kuriame yra skysčio, paprasčiausiai įpilkite daugiau to skysčio, kad subalansuotumėte skonį ir sumažintumėte sūrumą. Vanduo paprastai yra geriausias pasirinkimas, kadangi jis yra neutralus ir neiškraipys skonių, bet jei elgsitės atsargiai, neskubėsite ir ragausite, galite naudoti ir kitus recepte nurodomus skysčius. Tarkime, daugiau pieno kreminiame padaže atskies druską ir padarys padažą dar kremiškesnį. Suprantama, reikia įvertinti, kiek druskos yra pasirinktame skystyje – sojos padažas ar sūrus sultinys tikrai nėra tinkamas pasirinkimas, nes dar labiau sustiprins sūrumą.
Rūgštūs ingredientai, pavyzdžiui, citrinų ar žaliųjų citrinų sultys, taip pat gali būti veiksmingi švelninant sūrumą.
Jau labai seniai egzistuoja patarimas į persūdytą patiekalą įmesti vieną žalią bulvę. Visgi šio patarimo verčiau neišbandyti, nebent patiekale jau yra bulvių. Nėra aišku, kiek druskos gali „sugerti“ bulvė. Jei visgi norisi išmėginti šį patarimą, meskite bulvę tik tada, kai visi kiti patiekalo gelbėjimo būdai jau išbandyti. Žinoma, neužmirškite patiekiant bulvės išgriebti – besivaišinančius ji gali gerokai nustebinti, ir veikiausiai nelabai maloniai.
Kaip išgelbėti pernelyg rūgštų patiekalą?
Tikriausiai jau aišku, kad ir šiuo atveju suveiks atvirkštinis variantas: kaip rūgštūs ingredientai padeda sumažinti saldumą, taip ir truputis cukraus, medaus ar kito saldaus produkto padės sušvelninti rūgštumą.
Jei nesibaiminate drąsesnių variantų, į pernelyg rūgštų patiekalą galite pamėginti įberti sodos. Ji neutralizuos rūgštį ir subalansuos pH. Visgi egzistuoja rizika, kad pridėjus per daug sodos išgausite sūraus muilo skonį arba pakeisite patiekalo konsistenciją.
Kaip išgelbėti pernelyg kartų patiekalą?
Veikiausiai su pernelyg karčiu maistu dažnai nesusiduriame, tačiau šis skonis gali priversti akimirksniu nustumti lėkštę kuo toliau nuo savęs. Jeigu jaučiate, kad patiekalas yra per kartus, prisiminkite kavą. Norėdami sušvelninti kartoką jos skonį, žmonės kavą gardina cukrumi, pienu ar grietinėle. Tai iš tiesų veiksminga, mat saldūs ingredientai ir riebalai subalansuoja kartumą. Tad pabandykite tą pačią taisyklę pritaikyti ir pernelyg karčiam patiekalui.
Kaip išgelbėti pernelyg prėską patiekalą?
Ar gaminamo patiekalo skonis primena popierių arba vatą? Tiesiog pamėginkite jį paskaninti! Paprasčiausias sprendimas yra druska – ji paryškins jau esamas skonių užuominas. Bet galima įdėti ir saldžių, aštrių, rūgščių ar bet kokio skonio ingredientų, kurie taps patiekalo akcentu. Paprasčiausiai įdėkite kažko, kas turi skonį.